HTML

Biomama, Ökomama

Friss topikok

  • okomamik: @picpaca: Igen, az okomamik kukac indamail pont hu-ra írj. Köszi (2012.09.22. 17:25) A kezdet...

Őszintén a víztisztítókról

2012.09.23. 19:39 okomamik

Továbbküldtem egy víztisztítókról szóló cikket a csoporttársaimnak. Erre reagálva, Novák Brigitta véleményét olvashatjátok a témában. 

"Az első egyetemi gyakorlatomtól (harmadévtől) az első szülésemig vízminőség-védelemmel foglalkoztam a Földtani Intézetnél, s mint közalkalmazott kutató, nem függtem se vízműtől, se kis vagy nagy cégtől, ott tisztán a tudomány számít... Ezért az észrevételeim nem pro vagy konta érdekeltségben állnak.

Anélkül, hogy le akarnék beszélni bárkit víztisztító vételéről, lenne pár észrevételem.

A cikk az első bekezdésben azzal indít, hogy rendesen betámadja a vízműveket. A magyarországi vízművek Európában egyedülálló mértékű víztisztítást végeznek. Éves szinten központi költségvetés milliárdjait fordítják a jó minőségű víz "előállítására". Sokszor az egészségügyi határértéknél nagyságrenddel tovább tisztítanak, csak hogy ne érje szó a ház elejét.

A vizet valóban klórozzák. Nem állandóan, csak ha indokolt. A cikk írja is a klórozáskor képződő melléktermékek problémáját. Valóban van ilyen, ezek a melléktermékek a vízműnél keletkeznek, nem isszuk meg őket a csapvízzel. Időnként tényleg folyhat a csapból tejes-klóros víz. Ha 1-2 percig állni hagyjuk a vizet, a klór egyszerűen kipárolog belőle. Ugyanis a klór gáz, elillan a vízből, ha arra időt hagyunk.

A vízművek amúgy havonta készítenek vízminőség ellenőrzést, a legváltozatosabb kifolyási pontokon, az adatbázisuk, törvényi szabályozás értelmében, nyilvánosak, így bármelyik fogyasztó elkérheti az adatokat.

Hogy honlapon közzéteszik-e, az nem biztos, de ha valaki utánajár, eredményes lesz.

Szóval a Magyarországi csapokban ritka jó minőségű víz folyik.

Rendszeres érvelés szokott lenni, hogy a víz más településen mennyire más ízű, szagú, színű. Igen, ez lehet. De attól még az is ugyanolyan jó minőségű. Ahogy nincs két háziasszonynak egyforma húslevese vagy csokis palacsintája, úgy nincs két egyforma víz sem. Nem azért különböznek, mert máshogy kezelték őket. Ilyen a víz természete. Van, ahol mészkövön csorog keresztül, máshol vasas kőzeteken, megint máshol agyagon, vagy homokon. S a csordogálása közben kiold a kőzetekből ezt-azt. Ezek nem káros anyagok, sőt, ezek teszik egészségessé a vizet (pl kálcium, magnézium, hidrogénkarbonát)

Fel szokták hozni, hogy mennyire kemények a hazai vizek. Igaz. Sokkal keményebbek, mint Európa más részein, főleg a hegyvidéki területekhez képest. A keménység azonban nem ártalmas a szervezetnek. A gépeknek árthat (vízkőlerakódás).

A cikkben számos ferdítés van. -vajon elég indok-e a hitelességre, hogy a szűrőbetét néhány hónap alatt

elszíneződik? Rengeteg ártalmatlan dologtól is elszíneződhet... A színváltozás egy olyan jelenség, amivel nagyon jól meg lehet fogni a nem elegendő szakmai tudással rendelkezőket, mert rendkívül látványos, s nem mernek visszakérdezni, hogy ugyan, mégis mitől színeződött el, mert ha az ügynök elég rutinos, akkor benyög 2-3 joker szót, s villog a fenemód nagykémiai tudásával, a potenciális vevőt kellőképpen elbizonytalanítva. -többször írja a "tiszta vizet": érdekes, de a tiszta víz nincs jogilag definiálva. Van fogyasztásra alkalmas, meg alkalmatlan víz. Mitől is tiszta? Színtelen, szagtalan? Vagy épp kivontunk belőle mindent? S akkor mi van a hegyvidéki forrásvízzel és ásványvizekkel? Az nem tiszta?

Mert abban nem hogy kevesebb, de alkalmasint 2-3 -szor annyi oldott anyag tartalom van, mint a csapvízben...

Azt is sejtetik, hogy az igazán tiszta víz az a víz, amiben csak víz van (vagyis csak H2O molekula). Nincs oldott anyag tartalma. Ez hibás gondolat. A vegyileg tiszta víz másnéven desztillált víz, ezt nem isszuk meg, mert sejtméreg. Az egészséges ivóvíz oldott anyag tartalma 400-600 ml/liter körül van. A reverz-ozmózis készülékek az oldott anyag tartalmat leviszik 50 körülire, majd visszasózzák 200 körülire. Ez aztán a tuti készülék! Kiszűröm, hogy visszatöltsem bele...

Az előnyök között szerepel hogy "Kiváló tápanyag-szállító, tehát több vitaminhoz és hasznos ásványhoz juthat szervezetünk" --- mindezt azután, hogy leírja, az ozmózis membrán kivon mindent, amit tud. A vízben nincsenek természetes vitaminok, ásványok ugyan vannak, de épp azokat kivontuk. Így többhöz semmiképpen nem jutunk... "Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Kevesebb cukortól is

édesebbek lesznek italaink, ételeink" Hát ez olyan szépen hangzó mondat, amivel jól lehet hatni az érzelmekre. Kevesebb cukor? Segít diétázni? Azta, nekem ez kell... Az alacsonyabb oldott anyag tartalmú víztől nem lesz édesebb a kevesebb cukor. Legfeljebb a sóhiányt kezdi el egy idő után jelezni a szervezet... Sőt, még eltarthatóbb is lesz az étel. Miért, a víz önmagában konzervál?

Micsoda technológiai újítások... "Pozitívan hata közérzetre" -- ezt hívják úgy, hogy placebo, nem???

"még az allergiás tünetek is megszűnnek"... No comment... "nem tartalmaz baktériumot": biztos? bemérte bárki? Ugyanis a legtisztább forrásvíz is tartalmazhat baktériumot, s ez rendjén van. Csak az nem mindegy, hogy 1 l víz mondjuk 1-2 db-ot tartalmaz, vagy százasával. Amúgy, ha leklórozták azt a vizet, akkor tuti nincs benne baci, pont ezért klórozzák... *hatékonyabb a méregtelenítésben: a sok víz fogyasztása segít tisztítani a szervezetet. Na de attól nem fog több salakanyagot kivinni, hogy kevesebb az oldott anyag tartalma. Rendkívül logikusnak hangzik, de a víz kémiája nem így működik. -ír valamit a havi/ éves fenntartási költségről. Nos, a membrán egy tétel, emellett van egy ioncserélő gyanta, esetleg aktív szén szűrő, a visszasózó (havi szinten kb 10 kiló sót igényel!), mind-mind anyagigénnyel, ezen kívül még áramot is fogyaszt. A bekerülési költségen kívül az üzemeltetési költsége nyugodtan kalkulálható havi 2-3 000 Ft-tal. (Ki lehet számolni, hány év alatt térül meg a palackos víz fogyasztáshoz képest -márha ragaszkodik valaki a palackos vízhez, s nem hiszi el, hogy a csapvíz nem méreg...)

Víztisztító használata egyébként feltétlenül indokolt lehet ott, ahol nem vízműves víz van, pl külterületi ásott/fúrt kutak esetében. Ha valaki víztisztítót szeretne venni, az első helyes kérdés az, milyen céllal? Csak ivóvíz fogyasztásra, vagy a háztartási gépek védelmére? Utóbbira tökéletesen elég egy pár tízezer ft értékű elektromagnetizáló gyűrű, ami megakadályozza a vízkő lerakódást, így védi a házi vezetékrendszert és a gépeket is.

Ha valaki mindenképpen ivóvíz-tisztítót szeretne, akkor mindenképpen a reverzozmózis készülék a jó választás. (a szűrőbetétes kancsók, s hasonlók  szemfényvesztő placebók...) De ha már reverzozmózis, akkor olyan készüléket keressünk, amin van aktív szén szűrő is, s könnyen hozzáférhető az ioncserélő gyanta. (Tényleg nem nehéz kicserélni, olyan, mint egy patron, de egyes termékekben zárt házzal fedik, aminek a nem saját szakember általi megbontása magával vonja a 3-5-10 év garancia elvesztését!) S mindenképpen átfolyó rendszerűt, ne tartályosat! S ha már, akkor olyat, amin manuálisan szabályozható a kifolyó víz pH értéke. A 8,5-9,5 pH-jú víz fogyasztásával tényleg teszünk valamit az egészségért, viszont kinyerhető akár 11-es pH-jú víz is, amit meginni tilos (erős lúg), viszont zseniális tisztító szer, a háztartási vegyszer igényt megtizedeli. Ezek a készülékek nem 50 000, inkább 500 000 Ft körüli ártartományban vannak. Illetve, elérhető akár 300 000 Ft körül is, ha bizonyos alkatrészekből beérjük a kínaival is a német helyett (ugyanolyan jó, csakhát kínai...), illetve, ha a szakszervízes telepítés helyett értünk mi is valamennyire a vízvezeték szereléshez...

Ha nyernék a lottón, biztosan beszereltetnék egyet én magam is, mert bár a sok kritizált mondatom azt sejteti, hogy szerintem aztán nem kell, éppen a lúgosító képessége miatt rendkívül hasznos szerkezet. De amíg nem nyerek a lottón, addig nem spórolok rá, mert ár-érték, befektetés-megtérülés arányon még sokat kell javítani..."

Szólj hozzá!

Címkék: víz vízművek víztitszítók

A bejegyzés trackback címe:

https://okomama.blog.hu/api/trackback/id/tr954798100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása